fredag 18 januari 2013

Dag 10 - Montessori i Kibera.

Vår sista dag i Nairobi - Kenya.
Vi åkte iväg vid åttatiden och möttes upp av både Marcy, Simon och Kevin, filmaren, halvvägs till dagens studiebesök som var montessoriförskolan i Kibera. Ahmed som förestod förskolan mötte oss och gav oss en förstapresentation av dels lokalerna och dels medarbetarna. Den här skolan startades för tre år sedan och ska få en tillbyggd ovanvåning i april/maj. Då kommer en av klasserna flyttas upp och dagens materialrum (idag kombinerat klassrum för de minsta) kommer frigöras till att enbart vara just materialrum. Idag går det 52 Kiberabarn här mellan kl 8:15-15:30 varje dag. Avgiften är 2600 schilling per termin, motsvarar ca 350 kronor. Det är fem lärare som arbetar med undervisningen.

Lilliann är skolans montessorilärare och vi fick en genomgång av det montessorimaterial som fanns av henne. Det var en samarbetspartner i Tjeckien som skänkt materialet till skolan. Där fanns ett flertal typiska montessorimaterial - bland annat världskartan med en pusselbit för varje världsdel. Marcy och Simon avvek efter denna visning.
Frukost

När vi tittat färdigt på materialet var det dags för "breakfast-tea" för barnen i det rum där vi var. Samtliga hade med sig något hemifrån att tugga på till teet. Den här dagen var det mulet och det kom regnskurar av och till - som vi brukar ha det i Sverige på somrarna - men det var kallt för våra kenyanska vänner.
Innan frukostavbrottet, totalt en timme, tvättades alla händer i en balja. Vi besökare bjöds in på kontoret på lite te med bröd under tiden som barnen åt färdigt och kunde leka lite. En liten tur utomhus hann vi för att se utemiljön. Den här förskolan delar på utegården med en intill- liggande skola så på torsdagar och fredagar kan förskolebarnen vara utomhus och leka. Ahmed kom och pratade och visade stort intresse för ett kommande samarbete om det blir genomförbart.

Frukostrasten

Utegården med skolbarnen

Världsdelarna

Siffror - antal
Efter frukostrasten kom de lite äldre barnen in i materialrummet för en "circletime" -samling på golvet. Bänkarna plockades undan och varje barn fick varsin matta att  sitta på. Liliann ville att jag skulle göra något så jag gick igenom världsdelspusslet och sjöng "Seven continents" (se gårdagens inlägg) tillsammans med barn och vuxna. Med lite träning så kommer de kunna den lika bra som Skövdes Orionbarn. Liliann fortsatte sen med en övning kring siffra - antal. Några barn fick komma fram ett och ett och göra en genomgång av 1-5 efter att Liliann visat hur det skulle gå till. Övriga barn deltog genom att repetera högt under tiden som övningen gicks igenom. Barnen visade hur man bär en stol - hur man sätter sig, hur man bär fram en låda och hur man försiktigt ställer ner den. Det här exempel på vardagspraktiska övningar som Maria Montessori har med i sin pedagogik.

Samlingsgruppen med Ahmed mellan mig och Tiina, Liliann sittande och klassens lärare som vi tyvärr glömt namnet på.
Vi avslutade vårt besök genom att skriva in oss i gästboken. Trevligt och förhoppningsvis kan vi återkomma och se hur skolan utvecklats om ett år.


Sista besöket hos Marcy

Snickaren med bordet.
Det var viktigt att vi kunde återvända till Marcys förskola för att få se, dokumentera och betala det sista på bordet som vi beställt. Bordet stod utanför för att torka när vi kom och snickaren kom efter en stund för att få sina pengar. Idag satt de lite äldre barnen ner och skrev i sina skrivböcker tillsammans med Dewrence. Hela förskolan har fått ett lyft genom de saker som vi kunnat bidra med. Helt tack vara de insamlingar vi gjorde hemma innan vi åkte. Stort TACK! Barnen har fått lite förbättrade förutsättningar på den här förskolan.
Marcy, Dewrence och alla barnen på vår vänförskola i Kibera, Nairobi i Kenya. Tack för den här gången!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar