måndag 14 januari 2013

Dag 8 - Kiberaförskolan

Nu börjar det inriktade förskolearbetet för oss.
Vår buss kom vid kl 8 och Hannah, musiklärare från Uppsalaskolan, följde med oss idag. Hon känner Marcy sen förra resan och kan prata swahili för att förtydliga när det behövs. Den täta trafiken gjorde att vi kom fram först närmare kl 9.
Isen bröts när jag gav barnen en "virvelflaska" (inköpt virvelcylinder på Balthazar i Skövde - finns också på Tom Tits) - den uppskattades av både barn och vuxna.

Virvelflaskan blev mycket populär.

Marcy visar barnen som är helt uppslukade av virvelflaskan.





Sångstund gemensamt.



Tiina fick fram sånghäftet som Brommas engelskapedagog Sheila satt ihop. Vi hade en sångstund tillsammans och sjöng *Twinkle twinkle *The wheels on the bus.. *The coulor song. De två sistnämnda fick barnen sjunga för första gången så vi repeterade en stund innan några kunde hänga med.


Barnen fotades en och en av Tiina. Hannah skrev ner namn och ålder på allihop. I den här gruppen finns barn som är 2-7 år gamla men även en 10åring som följer med sitt lillasyskon. Han kunde inte gå till skolan för kostnadens skull. Förmiddagen på förskolan avslutades med att Tiina delade ut tröjor som Brommas Orionbarn skickat med.
Hela barngruppen med Dewrence, Tiina och Marcy. Barnen har sina nya tröjor - kan ni på Orion/Bromma se era tröjor?


Vi tog med Marcy till ett fik för att kunna diskutera lite. Budgeten som vi har kommer till hälften från Brommas insamlingar och den andra hälften från Skövde. Marcy talade om vad som behövs mest och vi fick prioritera lite bland önskemålen. Stolar, ett par madrasser och gasspis med gas stod högst på önskelistan men även mat och planscher till barnen önskades. Vår skjuts kom efter en stund och sen blev det ett intensivt handlande. Till slut var allt handlat. Vi åkte hem till Marcys och lastade ur bilen där. Själva förskolan är inte säker att förvara i säger hon så planen är att bära det som behövs för dagen fram och tillbaka.
Trångt i minibussen - men vi fick med allt!
Nu var vi hungriga och bjöd med chauffören på lite mat. Det smakade jättebra!

Tillbaka på hotellet blev det uppfräschning med dusch och rena kläder. Sen skrev vi ett informationsmail till våra överordnade om hur vi uppfattat vårt uppdrag i Kenya och om hur vi uppfattar situationen just nu.

Under dagen/helgen har vi fotat dörrar, växter, frisyrer, vägar mm för att visa på likheter och olikheter. Imorgon är vi tillbaka hos Marcy och ytterligare ett besök hos barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar