tisdag 15 januari 2013

Dag 9 - Kiberaförskolan

Vi hämtades vid kl 8 precis som igår. Trafiken var riktigt tät så vi kom inte fram förrän vid kl 9. Nu var det mesta av materialet som vi köpte igår på plats. Alla stolarna var där liksom gasspisen med gasflaskan och  madrasser. Dessutom handlade vi mat som kommer räcka ett bra tag framöver. Marcy hade lite julafton och var väldigt glad. Den här dagen var det fest och till lunch bjöds det på chapati och en sorts soppa (glömt benämningen). Chapatin var riktigt god - vi vågade inte riktigt smaka på soppan.

Brenda, en av mammorna, stekte chapati hela förmiddagen vid den nyinköpta gasspisen.
Barnen åt under koncentrerad tystnad.


 
Sveriges årstider gicks igenom - året snurrar som ett hjul.
Barnen hade sångstund med assistenten Dewrence när vi kom. Jag delgav mitt material genom att först gå igenom årstidsbilderna och berätta om varje årstid - Marcy förstärkte och översatte till swahili. Planschen med det engelska alfabetet gicks igenom på Marcys sätt, Kenyanskt sätt - hon sa A for... och barnen sa A for Apple... bokstav för bokstav så alla bokstäver och alla bilder nämnts till slut.
Vi sjöng "The continents on the world", den används på Orion i Skövde, tillsammans.

The continents on the globe, lyrik: "Row, row, row your boat"
Seven continents on the globe count them all with me
North America - South America - Africa makes three
Europe - Asia - Australia are three more that I know
Don´t forget Antarctica - that´s seven way to go.

Både Marcy och Dewrence deltog och verkade tycka att det var en bra sång. Vi tittade på världskartan och kunde prata lite om var Sverige ligger och var Kenya ligger.

Jag tog fram knappleksakerna och barnen ville gärna ha varsin knapp. Det här skapade en stunds koncentration hos nästan alla barn. Den här sortens leksak har barnen använt förut men då har det varit flaskkorkar istället för knappar.

En enkel leksak som använts under lång tid i Afrika liksom i Sverige visade det sig.

Tiina delade ut små leksaksbilar och små afrikadjur till barnen. Afrikadjur som vi pratat om hemma i Sverige och även djur som vi sett under helgens safari.
Kul med lite bilar.

Ett par madrasser för lite sömn mitt på dagen.

Några planscher att träna ord på.








En liten stund gick vi iväg tillsammans med Marcy för att diskutera ett bord som Marcy planerat för och som dessutom är med i budgeten som vi lagt. Innan dagen var slut hade vi gjort upp med snickaren som levererar bordet imorgon. Allt det som vi handlat och bidragit med har kommit från våra respektive förskolors gemensamma insamlingar. Det har verkligen varit ett lyft för den här Kiberaförskolan med de här inhandlade sakerna och maten.



Tiina, Lena och Marcy som fått en present framför bokstavsplanschen och årstidsbilderna ovanför.

Imorgon väntar ett besök på montessoriförskolan i Kibera och hemresan till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar